• +36 24 490 094
  • korte@korte.hu

VÍZ- ÉS SZENNYVÍZKEZELŐ VEGYSZER TÍPUSOK GYÁRTÁSA ÉS FORGALMAZÁSA

Megrendelőink igénye esetén vállaljuk – szennyvízminta alapján – az adott feladathoz legmegfelelőbb szennyvízkezelő vegyszer kiválasztását, a meglévő technológia felülvizsgálatát, a hatékonyság laboratóriumi kísérleteken keresztül történő ellenőrzését. Igény esetén kiválasztjuk a megfelelő ipari szennyvízkezelés technológiáját, illetve akár üzemi méretű kísérleteken keresztül igazoljuk javasolt eljárásunk hatékonyságát.

Különleges, a hagyományos kezelőszerekkel hatásosan nem tisztítható szennyvizek esetén a KÖRTE Zrt. laboratóriumi kísérletek által határozza meg az egyénre szabott szennyvízkezelő vegyszer összetételét. Saját gyártó kapacitás áll rendelkezésre a speciális vegyszerkeverékek legyártására.

CÉGÜNK A KÖVETKEZŐ VÍZ- ÉS SZENNYVÍZKEZELŐ VEGYSZER TÍPUSOKAT, CSALÁDOKAT GYÁRTJA, ILLETVE FORGALMAZZA:

Az országban elsőként gyártottunk olyan por alakú, több komponensű szennyvízkezelő vegyszer típusokat, amelyek révén nagymértékben leegyszerűsödnek a ipari szennyvíztisztító technológiák – a FLOKO vegyszercsalád használatával egy lépésben megoldható válnak a konvencionális vegyszerekkel csak több lépésben kivitelezhető feladatok. Elsősorban olajos-emulziós, festékes, nehézfém tartalmú szennyvizek tisztításához használjuk a FLOKO családot. A szervetlen adalékanyagok jó ülepedést és kiváló iszapvíztelenítési tulajdonságokat eredményeznek.

A kolloid rendszerek stabilitásának megbontása, a részecskék felületi töltésének semlegesítése koaguláló vegyszerekkel történik. Ezek lehetnek szerves és szervetlen vegyületek egyaránt. Szervetlen koagulánsként általában kettő- vagy háromértékű fém-sókat használunk, ezek alumínium- vagy vas-vegyületek.

Sok esetben a konvencionális koagulánsok (vas- és alumínium sók) önmagukban nem elegendőek bizonyos feladatok megoldásához. A megfelelő hatás eléréséhez más, speciális vegyszerekkel – például emulzióbontó vegyszer típusokkal – kevert vegyszer-kombinációk a célravezetőek. A keverék vegyszerek (blendek) használata sok esetben a technológia egyszerűsödését, energia megtakarítást eredményez.

A flokkulációs lépésben történik a koagulációs folyamatban kialakult „floc”-ok aggregálása, azaz a sok-sok különálló részecske összekapcsolása nagyobb méretűvé (pelyhek kialakulása).
A flokkulánsok – vagy más néven polielektrolitok – vízoldható szerves polimerek. A monomer (akril-amid, etil-imin stb.) kémiai tulajdonságától függően az oldott forma lehet

  • anion-aktív,
  • kation-aktív, vagy
  • nem-ionos töltésű.

 

Az összekapcsolt monomerek számától függően különböző molekulatömegű, illetve ionerősségű polielektrolit állítható elő. Ezek a tulajdonságok meghatározzák a felhasználási területeket is. A felszíni vizek kezelésekor általában anionos vagy gyengén kationos, az ipari szennyvizek tisztításakor anionos polielektrolit típusok használatosak. Kommunális szennyvíztisztítók és más, magas szervesanyag-tartalmú iszapok víztelenítésekor általában a kationos polielektrolit hatásos.
A flokkulánsok azonban rendkívül érzékenyek a reakciókörülményekre, és az ún. mátrix- vagy kereszthatásokra, ezért célszerű laboratóriumi kísérletekkel kiválasztani a megfelelő típust.

Bizonyos emulziók kezelésénél – például stabil kialakítású olajos emulzióknál – a „hagyományos” koaguláló szerekkel nem minden esetben érhető el a kívánt eredmény. Ilyenkor válhat szükségessé szerves kationos emulzióbontó szer , a szakzsargonban spalternek nevezett vegyszer alkalmazása.

A víz- és szennyvízkezelési folyamatok során a habképződés komoly műszaki problémákat okozhat. Habzásgátló vegyszercsaládunk hatékonyan csökkenti a kezelendő folyadékok habképzési hajlamát, így biztosítva az üzem működésének zavartalanságát.

 

Nyomelem koncentrátumaink olyan speciális készítmények, amelyek a mikroorganizmusok számára nélkülözhetetlen nyomelemeket (mint például a mangán, molibdén, réz, stb.) oldott, könnyen hasznosítható formában tartalmazzák. Egyes biológiai szennyvíztisztító rendszerek zavartalan működésének fenntartásához elengedhetetlen a nyomelemek megfelelő koncentrációban történő pótlása.

Több speciális vegyszert egyénre szabottan, adott gyártástechnológiára fejlesztettünk ki az évek alatt. Az Ön számára is meg fogjuk találni az elérhető leghatékonyabb és leggazdaságosabb megoldást.

A koaguláló-, flokkuláló szerekkel, illetve egyéb speciális vegyszerekkel együtt kiegészítésként a hagyományos vegyszereket is tudjuk igény szerint biztosítani, mint például sósav, kénsav, mészhidrát, nátronlúg.