• +36 24 490 094
  • korte@korte.hu

 Az egyedi tervezésű Körte ZLD (Zero Liquid Discharge, azaz zéró folyadék kibocsátás) technológiák az ipari vizek minél hatékonyabb hasznosítását, visszaforgatását valósítják meg.  A minden esetben laboratóriumi- és félüzemi pilot kísérleteken keresztül tervezett és igazolt egyedi rendszerek révén elérhető jelentős megtakarítások mellett a környezetterhelés is minimalizálható.

Esettanulmány

Egy felületkezeléssel foglalkozó vegyi üzem számára a KÖRTE ZRT. innovatív, a világon egyedülálló technológiát fejlesztett ki a szennyvíz kezelésére. Partnerünk meggyőzésére a hagyományos kezelésen alapuló technológiai sort is kiépítettük, azonban az innovatív megoldás sikerességének köszönhetően a hagyományos eljárás beüzemelésére nem került sor.
Az új eljárásnak köszönhető megtakarítások révén megbízónk számára már többszörösen megtérült a beruházás.

A hagymányos eljárás

A hagyományos eljárás során a vegyszeres kezelés hatására kb. 1000 tonna/év víztelenített, veszélyes hulladék besorolású szennyvíziszap keletkezik. A fizikai-kémiai kezelést követően a teljes kezelt vízmennyiség a csatornába kerül.

A KÖRTE ZLD eljárás

A KÖRTE megfelelően megválasztott vegyszerek alkalmazása révén csak azokat a szennyezőanyagokat választja le, amelyeket feltétlenül szükséges. Így a szennyvíziszap csupán töredékrésze (100 tonna/év) a hagyományos eljárás során keletkező mennyiségnek.

A vízfázis további kezelésén – töményítésén, majd a hasznosítható anyagok kristályosításán – keresztül végül hasznosítható műtrágya alapanyagot és a gyártástechnológiába visszaforgatható nagytisztaságú, sómentes vizet állítunk elő.

Megrendelőnk veszélyes hulladék ártalmatlanítási költségei nagyságrendekkel lecsökkennek, ráadásul a nagy tisztaságú, sómentes technológiai víz előállítási költségeit is megspórolja (továbbá, a hagyományos eljárás alkalmazásának esetében a kibocsátott előkezelt szennyvízért csatornadíjat is kellene fizetnie, ez a jelentős költség szintén nem jelentkezik ebben a KÖRTE eljárásánál).
Az innovatív eljárás megrendelőnknek éves szinten több 100 millió Ft-os megtakarítást eredményez.